عنوان مقاله

کاربرد عصاره های گیاهی به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی در گوشت و محصولات گوشتی



خرید نسخه پاورپوینت این مقاله


خرید نسخه ورد این مقاله



 

فهرست مطالب

چکیده

مقدمه

عصاره گیری

کاربرد

نتیجه گیری




بخشی از مقاله

عصاره گیری

هدف از فرایند عصاره گیری این است که از مواد با بالاترین کیفیت، از نظر غلظت ترکیبات مورد نظر و قدرت آنتی اکسیدانی عصاره ها، حداکثر عملکرد را فراهم بنماید. تکنیک های بسیاری برای بازیابی آنتی اکسیدان ها از گیاهان، مانند استخراج سوکسله، خیساندن، استخراج سیال فوق بحرانی، استخراج آب زیر بحرانى، و استخراج به کمک امواج فراصوت وجود دارد.

عصاره هسته های خرما با حلال های متفاوت و مخلوط آنها تهیه شد. هسته های خرما برای عبور از صافی های 1-2 میلی متر در یک چرخ سنگین آسیاب شد. حدود 02/0 گرم نمونه پودر شده با 5 میلی لیتر از حلال، متانول، آب، متانول، استون، اسید فرمیک در یک لوله شیشه ای در دمای اتاق، دو بار به مدت 30 دقیقه تکان داده شد و تفکیک شد. عصاره گیری با استفاده از چهار حلال متفاوت برای مقایسه فعالیت های آنتی اکسیدانی و کل محتویات فنولی از هر عصاره انجام شد.





خرید نسخه پاورپوینت این مقاله


خرید نسخه ورد این مقاله



 

کلمات کلیدی: Plant extracts as natural antioxidants in meat and meat products Manzoor Ahmad Shah, Sowriappan John Don Bosco*, Shabir Ahmad Mir Department of Food Science and Technology, Pondicherry University, Puducherry-605014, India *Corresponding author: Tel.: +91 9962149233 Email: sjdbosco@yahoo.com (S.J.D. Bosco) mashahft@gmail.com (M.A. Shah) shabirahmir@gmail.com (S.A. Mir)Abstract Antioxidants are used to minimize the oxidative changes in meat and meat products. Oxidative changes may have negative effects on the quality of meat and meat products, causing changes in their sensory and nutritional properties. Although synthetic antioxidants have already been used but in recent years, the demand for natural antioxidants has been increased mainly because of adverse effects of synthetic antioxidants. Thus most of the recent investigations have been directed towards the identification of natural antioxidants from various plant sources. These natural antioxidants have been extracted from various plant materials by using different solvents and extraction methods. Plant extracts prepared from plant materials are rich in phenolics and provide a good alternative to synthetic antioxidants. Grape seed, green tea, pine bark, rosemary, pomegranate, nettle and cinnamon have exhibited similar or better antioxidant properties compared to some synthetic ones. This review provides the recent information on plant extracts used as natural antioxidants in meat and meat products, specifically red meat. Keywords: Plant extracts; meat; lipid oxidation; natural antioxidants; patties